קיימים גורמים שונים שיעלו או יורידו לכם את פרמיית ביטוח הרכב והדבר הכי הגיוני לעשות במקרה זה הוא פשוט לערוך השוואת מחירים לסוג הרכב שלכם בין כל חברות הביטוח השונות בדומה לביטוח מבנה, ולבדוק איזו חברה מציעה לכם את מחיר הביטוח הטוב ביותר עם כל ההטבות שקיימות גם בחברות אחרות.
מה משפיע על גובה פרמיית ביטוח רכב?
חברות הביטוח הן חברות כלכליות שמנסות בכל עת למצוא דרכים שונות לייעל את רווחיהן, כאשר הן מציגות עבור לקוחותיהם שירותי ביטוח ובמקרה זה פוליסות ביטוח לרכב, הן מכניסות בחוזה הביטוח כמה וכמה גורמים שמשפיעים על גובה סכום הכסף שתאלצו לשלם עבור ביטוח הרכב שלכם. הנה הם לפניכם:
מערכות הבטיחות ברכב: מערכת מוביליי ברכב או מערכת בקרת סטייה מנתיב, בקרת שיוט אדפטיבית, כל אלו ועוד הן מערכות בטיחות שמותקנות כמעט בכל המכוניות החדשות כיום וזהו פקטור שבהחלט יכול להשפיע על גובה פרמיית הביטוח שתשלמו על הרכב שלכם. קחו לדוגמה אפילו מכוניות שנחשבות למכוניות עממיות כמו רכבי סיאט איביזה, דגמי טויוטה או סקודה, בכולן משלבות יצרניות הרכב מערכות בטיחות מתקדמות שנהיו כבר לסטנדרט גם בדגמי הבסיס שלהם.
ככל שהרכב בטיחותי יותר, הוא מגן עליכם בצורה טובה יותר מתאונה פוטנציאלית ולכן ככל שהסיכוי לתאונה הולך ופוחת כך גם גובה פרמיית הביטוח על הרכב ירד בהתאם. אם מדובר ברכב בעל שנתון ישן יחסית שלא קיימות בו מערכות בטיחות רבות או מתקדמות, גובה מחיר הביטוח יהיה בהתאם.
תאונה ברכב: זו אולי אחת הסיבות המוכרות ביותר שבגינן חברות ביטוח רכב מעלות לכם את גובה פרמיית הביטוח לרכב. על כל תאונה שהייתם מעורבים בה בעבר עם רכביכם, חברת הביטוח תעלה את מחיר תשלום הביטוח עבורכם, לעיתים מחירי הביטוח מאמירים עד 30 אחוזים ביחס למחיר הביטוח ששילמתם בשנה שקדמה לתאונה.
מחיר התשלום על ביטוח הרכב עלול לעלות עד כדי כך שבמקרים מסוימים ישנם נהגים שמעדיפים פשוט לשלם את עלות תיקון הרכב בעצמם במקום להפעיל את ביטוח הרכב במידה והעלות תהיה זולה יותר בהשוואה לעלות ההשתתפות העצמית שלהם וגובה פרמיית הביטוח שיצטרכו לשלם לאחר התאונה.
גיל הנהג: גיל הנהג הוא פקטור משמעותי שמשפיע על גובה פרמיית הביטוח שתשלמו על הרכב שלכם. מדוע? מכיוון שהגיל שלכם מראה על כמה אתם בעלי ניסיון או וותק בנהיגה על הכביש, יש לכם פחות שיקול דעת על הכביש בהשוואה לנהגים בוגרים יותר ולכן אתם משויכים לקבוצת סיכון.
האם זה פייר? חברות הביטוח אוהבות להכליל ולקטלג ואם אתם צעירים אתם תשלמו על כך יותר. אם אתם גם נהגים צעירים וגם נהגים חדשים תכינו עוד סכום כסף שגם ככה אין לכם.
השתתפות הנהג: ככל שסכום ההשתתפות העצמית שלך כנהג בביטוח הרכב יהיה גבוה יותר, כך על פי ההיגיון, מחיר פוליסת הביטוח יהיה נמוך יותר. האם זה משתלם? תלוי אם אתה נהג מועד לפורענות או לא. הרעיון שעומד מאחורי ההשתתפות העצמית אומר שככל שבעל הרכב יצטרך להוציא מכיסו כסף במקרה של נזק שייווצר לרכב, כך הוא יהיה נהג זהיר יותר. בכל מקרה תצטרכו להוציא כסף כך שזה לא ממש משנה.
תוספים והרחבות בביטוח: שירותי גרירה או שירות רכב חלופי במקרה של השבתה של הרכב שלכם הן תוספות שמוכנסות בביטוח הרכב שניתן לכם ואלו הם גורמים נוספים שייקרו את עלות ביטוח הרכב שלכם, כל שנותר לכם להחליט הוא האם אתם מעוניינים בהם או לא.
סוג ודגם הרכב: בעל מכונית ספורטיבית או מכונית יוקרה? תתכונן לשלם יותר עבור ביטוח הרכב שלך. זה אמנם נשמע כוללני ולא הוגן, אך הרעיון שעומד מאחורי זה בא להגן על חברת הביטוח מפני נזקים אפשריים שיותר הגיוני שיתרחשו במכוניות מסוג זה. לטענת חברות הביטוח במכוניות ספורט הסיכוי להתרחשות תאונה גבוה יותר בשל היכולות והעצמה המוטורית של הרכב ולכן גובה הביטוח יהיה גם בהתאם.
במכוניות יוקרה הסיפור די דומה, גם כאן חברות הביטוח יעלו לכם את פרמיית הביטוח רק כי הרכב שלכם עולה יותר כסף בהשוואה למכוניות עממיות ואם הרכב שלכם שווה חצי מליון שקל או יותר אז בכלל תוציאו הרבה כסף על ביטוח הרכב, לא שזה ממש יפריע לכם אם יש לכם את היכולת לרכוש רכב שכזה…
היכן אתה מתגורר?: האם חשבתם פעם שלמקום המגורים שלכם יש קשר לגובה הביטוח שתשלמו על הרכב שלכם? זה אולי נשמע קצת גזעני שנהג מסוים יאלץ לשלם יותר על פוליסת הביטוח שלו לעומת נהג אחר רק בגלל שהוא גר בעיר כזו ולא בעיר אחרת, אך חברות ביטוח רכב לא רואות בני אדם אלא נתונים סטטיסטיים.
כך למשל, אם אתם גרים בערים מרכזיות כמו תל אביב או ירושלים שבהן ממוצע הגנבות גבוה יותר בהשוואה לערים אחרות, עלות פרמיית ביטוח רכב תהיה יקרה יותר.
אך למען האמת זהו לא הדבר היחיד שמובא לשקלול ע"י חברת הביטוח, יהיו גורמים נוספים שיבואו לידי חישוב, לעתים עד לרמת הרחוב שבו אתם מתגוררים, האם מדובר בבניין מגורים או בית קרקע עם חניה צמודה? האם חניית הרכב היא ברחוב או בחנייה סגורה ועוד.
שלילת רישיון: כחלק מקבלת ביטוח רכב על בעל הרישיון להציג רישיון נהיגה ורישיון רכב בתוקף. בין היתר עליו לדווח אם רישיונו נשלל בשלוש השנים האחרונות. זהו שיקול שחברת הביטוח כוללת בהחלטה לגבי קיום ביטוח רכב עבור אותו נהג מכיוון ששלילת רישיון יכולה לנבוע ממגוון סיבות שכולן קשורות לעבירות חוקי תנועה שבוצעו על ידו (כדוגמת: נהיגה תחת אלכוהול, עבירה על חוקי התנועה ועוד).
כל הסיבות הללו גם מהוות שיקול להחלטה לאי נתינת ביטוח עבור אותו נהג או במקרים אחרים ל- 'הקפצת' מחיר פרמיית ביטוח הרכב עבורו. משום כך גם אם בעבר נשלל רישיונו של אותו נהג וכיום הוא בעל רישיון בתוקף, אין זה אומר שגובה פרמיית הביטוח עבורו יהיה זהה לגובה הביטוח כמו נהג זהיר ללא כל עבירות תנועה.
אז מה לעשות? אי אפשר להסתיר את העובדה שרישיונך נשלל כיוון שנושא זה נבדק אל מול מאגרי נתונים ממוחשבים, אין ספק שפוליסת הביטוח תהיה יקרה יותר אולם בוודאי שניתן לבצע סקר שוק בין חברות הביטוח ולבדוק איזו חברה מציעה לך את הפוליסה המשתלמת ביותר.